Systemisch werk (opstellingen)

Als je door een systemische bril naar een vraag kijkt, dan kijk je niet alleen naar de persoon (personen) of het thema waar de vraag over gaat maar zoom je als het ware uit naar het grotere geheel.

We zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen; denk bijvoorbeeld aan familie, werk, sport of de plek waar je woont. Iedereen heeft een eigen plek en een eigen rol. Zo zijn alle mensen uit een systeem onderling met elkaar verbonden en is er in een systeem altijd sprake van dynamiek.

In een opstelling worden patronen zichtbaar die vaak zelfs generaties lang meegedragen worden in een systeem. Deze patronen uit het verleden hebben invloed op ons leven in het hier en nu. Ze spelen een rol in onze kwaliteiten en levenskeuzes en ze kunnen ook een belangrijke rol spelen in situaties waar we vandaag de dag in vastlopen.

Als we met een opstelling gaan werken, bespreken we met elkaar waar je naar wilt kijken. In dit gesprek zoomen we uit en bespreken we welke delen van het systeem relevant kunnen zijn voor de vraag. Met behulp van matjes of A4-papier, maak je zogenoemde ‘vloerankers’. Deze staan representant voor een persoon of thema. De vloerankers leg je op een plek in de ruimte.

Samen kijken we stukje voor stukje naar welk beeld er ontstaat en wat dit beeld te vertellen heeft over jouw vraag. Ook is het mogelijk om op een vloeranker te gaan staan, waardoor jij en ik representant zijn voor de persoon of thema die op het vloeranker vermeld staat. Het bijzondere is, dat automatisch een energetische verbinding met deze persoon of thema ontstaat. De energetische verbinding geeft informatie door fysieke gewaarwordingen, emoties en gedachten. Alleen al dat dit gezien en gevoeld wordt, kan ruimte geven voor verzachting en verandering.

Opstellingen zijn vaak bijzondere en verhelderende ervaringen. We nemen hier uitgebreid de tijd voor (zo’n anderhalf à 2 uur).